Programă cursuri limba germană

Programa detaliată (adulți):

Conform: http://www.lehrer-online.de/334418.php?sid=88235614352517822437913791379690
1. Nivel A1 – 25 sedinte x 90 min

Organizatorul de cursuri limba germană începe cu nivelul 0 = inițierea și familiarizarea cursantului cu sunetele limbii germane, îintind formarea de abilități si competențe lingvistice pentru nivelului A1:
La finalizarea sesiunilor destinate acestui nivel – A1, cursantul poate utiliza propozitii simple, în formulări care îl privesc în mod direct. De exemplu: cine este, ce profesie are, unde locuiește, ce manâncă, sa ceara sau să descrie un obiect.

  • 5 sedinte x 90 min – lecții introductive (alfabetul german, fonetică /pronunție, exprimarea orei, numerele);
  • 15 sedinte x 90 min – se urmăresc teme legate de realitatea imediată (nume, familie, locuință, origine, mancare, cumparaturi) aplicate pe probleme de gramatica elementară: articol, plural , caz, negație, pronume, prepozitie;
  •  5 ședințe x 90 min – testarea si recapitularea cunostintelor nivel A1

2. Nivel A2 – 25 sedinte x 90 min

Se începe de la nivelul A1. Organizatorul de cursuri limba germană urmărește ca la testul de finalizare a cunoștințelor nivel A2 cursantul sa fie în situația sa se prezinte pe sine și pe colegii lui, sa pună întrebări celorlalți în fomulări “unde locuiești, pe cine cunoști ?” propuneri simple de genul: „hai in oraș sa cumparam haine…. să mâncăm inghetata etc.” și sa raspunda la astfel de întrebări, poate sa se faca inteles si sa inteleaga dacă partenerul de discuție vorbește mai rar.

  • 20 ședințe x 90 min – formarea de competente si abilitati pe conținuturi de interes general (exemplu: discuții pe o tema, informații, sfaturi, invitații, conflicte, povestiri) – la care se adauga acumulare progresiva de cunostinte de gramatica.
  • 5 ședințe x 90 min – testarea si recapitularea cunoștințelor nivel A2.

3. Nivelul B1 – 35 sedinte x 2 h

Oragnizatorul de cursuri limba germana porneste de la nivelul A2, urmărind formarea de competențe de tipul – înțelegere globală a principalelor puncte dintr-o discuție (munca, scoala, timp liber), sa formuleze întrebări si răspunsuri la intenții de comunicare de genul: cere informații in călătorii, să invite la o petrecere/ film, să-și exprime părerea cu privire la teme și domenii de interes personal, intentiile, sa povesteasca despre o experienta, speranțele sale, a da pe scurt motivatii, a reclama ceva.

  • 27 ședințe x 90 min – se tratează conținuturi de genul: “sich Unterhalten” (a întreține o discuție) “Etwas erklären” (a explica ceva) “Jemanden überreden” (a convinge pe cineva), „Etwas erzählen“( a povesti ceva), “Um einen Gefallen bitten”( a cere o favoare) „Um Informationen bitten“ ( a cere o informație) etc.
  • 7 ședințe x 2 h – recapitulare si teste de verificare a cunoștințelor

4. Nivelul B2 – 35 sedinte x 2 h

Cursantul este preluat de la nivelul B1. Organizatorul de cursuri limba germana urmărește formarea de competente si abilitati care ii vor permite cursantului sa înțeleagă texte mai complexe la nivel concret, dar și abstract, să poată să susțină o discuție de specialitate, fără eforturi. Să-și exprime părerea clar și detaliat la întrebări actuale, sa stie sa argumenteze avantajele și dezavantajele unei situații. Să deprindă competențe care vizează diversitatea modurilor de exprimare:

  • 25 sedinte x 90 min – vor fi parcurse conținuturi care vizeaza principalele modalități de exprimare. De exemplu: die Zustimmung /Ablehnung (aprobare / refuz), Wunsch äußern (a-si exprima o dorinta), Konjunktiv II , Konjunktiv I în exprimarea de dorințe, recomandări, supoziții sau redarea vorbirii directe in indirecta. Passivsätze (propozitii in pasiv), Temporal-, Kausal-, Konzessivangaben – propozitii temporale, cauzale, concesive, Relativsaätze (propoziții relative).
  • 7 sedinte x 90 min – lectură și aplicații pe texte de specialitate (discuții pe o temă dată, explicarea unui caz, diagnostic, recomandări). În acest scop le vor fi puse la dispoziție cursanților texte din reviste de specialitate care sa conțină formulări de tipul: cauzele unei boli, diagnostic, recomandări.
  • 3 sedinte x 90 min – recapitulari si teste de verificare a cunostintelor.

Nota: în funcție de nivelul de la care este preluat un cursant, se poate alege modulul dorit ( de ex. A2, B2 sau C1) .

Nota 1: Numărul de ședințe pentru atingerea unui nivel de învățare este orientativ. Foarte mult depinde de personalitatea și instruirea anterioară a cursantului.

u

Intrebari frecvente:

1) Cui se adreseaza cursurile de limba germana?

Raspuns: persoanelor cu vârsta între 12 și 50 ani.

2) Cum sunt organizate cursurile de limba germana?

Raspuns: prin Skype/ Meet, metoda conferinta, share. Avanataj = program flexibil – ore fixate impreuna – mai ales in afara programului de lucru.

3) Ce materiale didactice se folosesesc?

Raspuns: curs interactiv +materiale si exercitii proprii.